Amarilis

Amarilisi su lukovičaste biljke koje se gaje zbog krupnih levkastih cvetova. Pod tim zajedničkim imenom se prodaju vrste koje pripadaju rodu Amaryllis (poreklom sa juga Afrike) i Hippeastrum, koji je poreklom iz centralne i južne Amerike. I jedni i drugi pripadaju istoj porodici biljaka, imaju iste karakteristike i veoma su česte sorte koje su nastale njihovim međusobnim ukrštanjem. Rod Amaryllis sadrži svega dve vrste, dok rod Hippeastrum sadrži oko 90 vrsta sa preko 600 hibrida.

Lišće je 30 do 50cm dužine, svetlozeleno, trakasto. Nastaje u parovima i javlja se posle cvetova. Ako se prvo pojave listovi, to obično znači da će cvetanje izostati. Cvetovi se javljaju na dugim šupljim stabljikama koje nose dva do četiri cveta u obliku trube, formiranih od šest latica. Boje su u rasponu od bele, ružičaste, boje lososa, do jarko crvene, a mogu biti i dvobojni i dupli. Svaki cvet je prečnika 15cm i traje u proseku dve do tri nedelje u kući. Nažalost, moderni hibridi su pretežno bez mirisa.

Ako ga gajite u kući, postavite amarilis do prozora, ali bez direktnog sunca. Odgovara mu mu mešavina humusa, svetlog treseta i peska. Čim se pojave cvetni pupoljci i sve dok lišće ne požuti, treba ga đubriti svakih 15 dana đubrivom za cvetne biljke. Zaliva se svakih tri do šest dana u malim količinama ali da se zemlja ne raskvasi. Ako je previše vlažno, lukovica će istruleti. Kad lišće sasvim požuti, ostavite saksiju na nekom suvom, tamnom mestu gde nema mraza, za vreme od najmanje tri meseca, pre nego što ponovno pokrenete vegetaciju tako što ćete početi ponovno zalivanje. Biljka može ostati 3-4 godine u istoj saksiji, a presađuje se pre pokretanja vegetacije u saksiju koja je 2 do 5cm veća od lukovice. Pri sadnji, gornja trećina lukovice treba ostati da viri iz zemlje.

Nije naročito podložan bolestima, ali ga jedu gusenice pojedinih leptira, skakavci i puževi.

Razmnožava se semenom koje klija odmah posle zrenja, ili lukovicama koje se formiraju pored matične lukovice. Mlade lukovice cvetaju posle tri ili četiri godine. Kada kupujete lukovice, birajte što veće, jer one više cvetaju. Najveće lukovice mogu dostići čak 36-40cm u prečniku i formirati tri i više cvetnih stabljika sa po četiri i više cvetova. Uobičajena veličina lukovice je 25-32cm sa dve cvetne stabljike. Ako lukovica amarilisa posle cvetanja izgubi na veličini, znači da je iscrpljena zbog premalo hranljivih materija.