ANИA (2019)

Dok gledate ovaj film imate osećaj već viđenog. Delimično zato što se Luc Besson, pored ovog, potpisao kao scenarista i režiser na filmove poput La Femme Nikita (1990) i Lucy (2014). Delimično zato što plava kosa i svetla boja očiju Sasha Luss (Anna) neizbežno podseća na Charlize Theron u filmu Atomic Blonde (2017). Delimično, zato što sve scene borbi u novim filmovima, po ustaljenoj matrici, moraju da liče na John Wick serijal.

Iako je iskustvo Luc Bessona kao scenariste ogromno (potpisao je filmske serijale poput Taxi, Transporter i Taken) čini se da nije uspeo da ubedi gledaoce da je neko tako krhke, manekenske građe u stanju da „Džon Vikuje“ desetine članova obezbeđenja. Podatak da je pohađala pa odustala od kadetske škole mornarice suviše je tanka podloga da Annu održi kao majstora borilačkih veština.

Sama priča je nepostojana jer Luc Besson nije uspeo da precizno definiše glavni lik. Prvo Annu smešta u ljubavni (?!?) odnos sa lokalnim kriminalcem i prikazuje njen težak život iz koga želi da pobegne prijavljivanjem u mornaricu (iz koje je pobegla?!?). Ta prijava na njena vrata dovodi KGB operativca Aleksa (Luke Evans) koji traga za novim kandidatima. Aleks otkriva neke detalje koje ona nije navela u prijavi i od tog trenutka Luc Besson Annu prikazuje je kao inteligentnu, hladnokrvnu, majstora strategije jer je od rane mladosti igrala šah sa ocem?!? Ovako traljavo napisan scenario otvara sijaset pitanja. Kako je moguće da neko maloletan napusti vojnu školu u SSSR-u? Zašto KGB ako već ima podatke o Anni i smatra je inteligentnom i sposobnom nije je ranije vrbovao? Povrh svega, motiv za pristupanje tajnoj organizaciji koji je sjajno predstavljen u Nikiti ovde je prikazan neubedljivo. Anna pokazuje Aleksu da se ne plaši i bira smrti ali pristaje da bude regrutovana jer ju je ubedio da teba da veruje u sebe. Biti hladnokrvan u teškoj situaciji je jedno, a postati ubica sasvim drugo.

Još naivnije i nemaštovitije je servirana priča kako se Anna izvlači iz kandži KGB-a i CIA. Da li postoji i jedan gledalac koji veruje da CIA ili KGB u to vreme nisu vršili potvrdu smrti dvostrukih agenata preko vrbovanih saradnika već su posmatrali dvogledom i zumirali snimak kamere?

Sasha Luss je solidno odradila svoju prvu glavnu ulogu jer scenario i nije davao mnogo prostora  za glumačke bravure. Sasha se pre glume bavila manekenstvom i nekako se čini da je Luc Besson pisao ovaj scenario upravo za nju. Na tu misao me navodi podatak da je njen prvi film Valerian and the City a Thousnad Planets (2017) takođe napisao i režirao Luc Besson. Luke Evans (Aleks Tchenkov KGB) i Cillian Murphy (Lenny Miller CIA) su svoje uloge odigrali korektno ali teško da će ih neko pamtiti po ovim ulogama jer obojica imaju upisane uloge u mnogo značajnijim filmovima. Ono po čemu će se pamtiti ovaj film (pored lepote Sashe Luss) je brilijantna Helen Mirren u ulozi Olge. Brilijantnost glume Helen Mirren zasenjuje sve propuste koje je Luc Besson i kao scenarista i kao reditelj sebi dozvolio.

Brzina kojom teče priča dopunjena Džon Vikovskim koreografijama borbi nadomešćuju neubedljivu priču i pružiće ljubiteljima akcionih filmova dobru zabavu. Ipak moram da pomenem da je meni najviše je zasmetala scena jurnjave po gradu u kojoj Lade Nive jure Mercedes 124?!? Kao neko ko je imao prilike da vozi Ladu Nivu ne bi mi palo napamet da to vozilo stavim u ulogu potere. Čak iako bi zanemarili vešanje i gume koje Lada Niva ima fabrički podatak o maksimalnoj brzini od 132 km/h i ubrzanju 0-100 km/h od 23 sekunde govori sve. Lade 1300 sa ubrzanjem od 18 sekundi bile su super brze za Nivu, a šta tek reći za najslabiji Mercedes 200E kojeg je krasilo ubrzanje od 13 sekundi. Scenarista serijala Taxi i Transporter takav gaf sebi nije smeo da dozvoli.

OCENA 55/100

Vladimir Radonjić