BONSAI Qi

Promate je kompanija osnovana početkom 21. veka u Tajepeju, Tajvan od grupe zaposlenih u ASUS-u, Foxconn-u i Pegatron-u. Trenutno, sedište kompanije se nalazi u Shenzhen, Kina, sa više kancelarija širom sveta koje omogućavaju prisustvo na tržištima preko 150 država.

Pored raznih dodataka za pametne telefone, laptopove, fotoaparate i automobile Promate proizvodi i uređaje koji se mogu svrstiti u kategoriju Lifestyle.

Prvi takav uređaj koji vam predstavljamo je Bonsai Qi.

Bonsai Qi je multi funkcionalni uređaj koji izgledom podseća na bonsai drvo. Bonsai u doslovnom prevodu znači stabaoce u posudi i poreklom vodi iz Kine odakle je prenet u Japan gde je i dobio sadašnju formu – malo stablo koje ima sve karakteristike stabla „normalne“ veličine.

„Krošnja“ Bonsai Qi krije ambijentalno svetlo i bluetooth zvučnik. Bočne stranice „krošnje“ kada je svetlo isključeno imitiraju teksturu drveta, a kada se svetlo uključi mekano žuto svetlo nežno obasja prostoriju. Lampa emituje LED svetlo jačine 600 lumena bez treperenja i sprečava zamor i napetost očiju.

Sa gornje strane „krošnje“ nalazi se jedini „fizički“ taster koji ima funkciju reprodukcije i pauziranja muzike. Pored „fizičkog“ tastera nalaze se i dva tastera osetljiva na dodir kojma se reguliše jačina zvuka.

Drajver snage 5W je smešten ispod „krošnje“ i pristojnog je kvaliteta. Drajver se zantno bolje snalazi sa muzikom gde ne preovladava bas. Ako je vaš odabir muzike uz ambijentalno svetlo džez ili akustična gitara verujem da ćete uživati.

Baza uređaja je u crnoj boji i ima u sebi integrisan bežični punjač za mobilne telefone koji podržavaju Qi bežično punjenje. Karakteristike punjača su standardne – 5V, 1A.

Na bazi se nalaze na dodir osetljivi tasteri i klizanjem prstom po šest ucrtanih tačaka se pojačava ili smanjuje intenzitet svetla dok se dodirom svetlo uključuje i isključuje. Pritiskom u trajanju od 3-5 sekundi na tastere ostljive na dosdir uređaj se uvodi u Auto Sleep mod koji gasi uređaj nakon 30 minuta ukoliko ne se ne dodirne niti jedan taster. Dodirivanjem bilo kog tastera poništava se Auto Sleep mod.

Bonsai Qi estetski upotpunjuje svaki prostor koji kombinuje drvo i hrom. Nežno svetlo koje emituje prirodno smešta Bonsai Qi na ugaonu komodu ili ormarić u spavaćoj sobi. Uz odabir muzike koja „prati“ dizajn uređaja i prigušeno svetlo koje emituje, Bonsai Qi predstavlja izbalansiran uređaj za sve one koji ne žele hrpu kablova koju bi dobili sa tri nezavisna uređaja.

Vladimir Radonjić