DJI – RoboMaster S1

DJI je kompanija koja je nastala 2006. godine i svoju reputaciju je gradila kroz proizvode koji su, pre svega, videografima nudili mogćnost da iskažu svoju kreativnost na jednom potpuno novom nivou. Danas, globalno prisutna, DJI je na našem tržištu poznata kao kompanija koja nudi razne vrste dronova (Phantom, Mavic, Inspire) i mehaničkih stabilizatora uređaja za snimanje – Gimbal (Ronin, Osmo), a od skoro i akcionih kamera OSMO Pocket i OSMO Action.

DJI kao svetski lider na polju leteće robotike u želji da zainteresuje što veći broj ljudi za robotiku organizuje već petu godinu za redom RoboMaster comtetition u Šenženu, Kina. Roveri, roboti sa četiri točka upravljani od strane takmičara “bore” se u areni ispaljujući 17mm plastične projectile na protivnički tim. Tokom godina kako je takmičenje raslo, pravila su se menjala i od 2017 godine uvedeno je pravilo da svaki tim mora da razvije šest tipova robota: standardni, heroj, inženjer, za podršku, leteći i baza. “Bitka” traje 7 minuta i ako u tom vremenu jedan od timova (crveni ili plavi) ne uništi bazu protivnika pobednik je onaj tim kome je ostalo “više života”.

Koliko je RoboMaster spektakularno takmičenje možemo videti na osnovu fotografije arene u kojoj je održano takmičenje 2018. gdinine.

Za 2019. godnu osnovna pravila nisu menjana ali su promenjeni roboti koji čine tim.

Finalni turnir za 2019. godinu održaće se u avgustu i na njemu će učestvovati 32 najbolja tima od preko 200 prijavljenih timova. Timovi uglavnom dolaze iz Kine ali je sve više timova iz ostatka sveta s obzirom da je fond za nagrade ove godine narastao na 600.000 dolara. Ako ste zainteresovani na sledećem linku je uputstvo za takmičenje.

RoboMaster AI Challenge je nastao iz RoboMaster competition, a razlika je u to me što roveri nisu upravljani od strane takmičara već su potpuno autonomni. AI Challenge zahteva od timova da izrade rovere koji je u stanju da „osete“ prostor oko sebe, da se kreću po areni, napadnu protivnički tim i izbegvaju napade.

Tim od najviše 12 članova nabavlja hardver od RoboMastera i programiraju autonmoni sistem. Da bi se kvalifikovali za takmičenje timovi moraju kroz fotografije, video zapise da prezentuju napredak u razvoju autonomnog sistema. AI Challenge se svake godine održava u drugoj zemlji (Singapur (2017), Australija (2018) i Kanada (2019)) čime se proširuje uticaj događaja i privlači veliki broj vrhunskih univerziteta i istraživačkih institucija iz celog sveta.

Sva znanja stečena kroz pomenuta takmičenja DJI je pretočio u potrošački proizvod RoboMaster S1 – obrazovni robot koji nudi beskrajne mogućnosti kroz AI (Artificial Intelligence – veštačka inteligencija) tehnologiju, uzbudljivo igranje i neponovljivo korisničko iskustvo.

U pakovanju se nalaze svi potrebni elementi za sklapanje RoboMaster S1.

Robot poseduje 46 programibilnih komponenti i 6 programibilnih AI modula. Svaki od četiri točka je pokretan sopstvenim elektromotorom i na sebi ima 12 valjaka koji omogućavaju kretanje u svim pravcima. „Top“ sa LED svetlima koje ocrtavaju mesto nišanjenja i kamera za igru iz prvog lica montirani su na dvoosni gimbal (stabilizator). RoboMaster S1 je opremljen i sa 6 inteligentnih panela oklopa čiji zadatak je da registruju udarac gel kuglice i infracrvene pogotke iz „topa“. Svaki pogodak u jedan od panela se registruje u realnom vremenu. Sve ove elemente povezuje i kontroliše moćan processor koji je u stanju da sve operacije obavlja trenutno od prikaza slike sa kamere visoke rezolucije i brzog odziva do AI proračunavanja.

RoboMaster S1 podržava programiranje u Scratch i Python programskim jezicima i omogućava korisnicima da primenjuju matematiku i fiziku u AI tehnologiji. Moguće je programirati svetlosne efekte, pokrete gimbala i još mnogo toga.

Scratch je klasičan program za vizuelno programiranje, dok Python nalazi široku primenu u programiranju AI funkcija. Svaku jedinstvenu osobinu stečenu programiranjem moguće je upotrebiti u „borbi“, dakle sa više znanja programiranja vaš robot postaje ubojitiji.

Prepoznavanje i praćenje linije, praćenje drugor robota ili definisanog lica, prepoznavanje markera (brojevi, slova i specijalni karakteri) za izvršenje zadate radnje, prepoznavanje pljeskanja rukama kao i prepoznavanje gestova telom su samo neke od mogućnosti koje su dostupne kroz programiranje AI modula.

Pogled iz prvog lica preko urađene kamere daje korisnicima mogućnost da se potpuno uključe u „borbu“. Pored infrared zraka za „upucavanje“ protivnika moguće je koristiti i netoksične gel kuglice što dodatno pojačava efekat pogotka protivnika.

RoboMaster S1 dozvoljava samostalno igranje kroz testove brzine i agilnosti u kojima je potrebno nanišaniti markere, ali prava zabava nastaje kada se društvo okupi. Pomoću markera moguće je formirati sopstvenu stazu i trkati se po njoj. Ipak, mod za više igrača kada se svi bore protiv svih i prema frazi iz kultnog filma Highlander „There can be only one“ na „bojištu“ ostaje samo pobednik je ubedljivo najzanimljiviji.

Sa cenom od 499 dolara RoboMaster S1 svakako ne spada u jeftine „igračke“ jer to zapravo i nije jer iako nudi obilje zabave S1 inspiriše korisnika da poveća svoj programerski potencijal i kreativnost te ga mirne duše možemo svrstati u obrazovno sredstvo.

Vladimir Radonjić