HELLBOY (2019)

Hellboy (po rođenju Anung un Rama sin Sarah Hughes i Azzael-a nadvojvode pakla) je superheroj koga je za istoimeni strip kreirao Mike Mignola i objavljivan je od strane jednog od najvećih SAD izdavača stripova Dark Horse Comics osnovanog 1986. godine.

Mike Richardson je ubrzo nakon osnivanja Dark Horse Comics uvideo porebu da sopstvena strip izdanja promoviše kroz filmske i televizijske projekte. U tu svrhu osnovao je 1992. godine Dark Horse Entertainment koji je učestvovao u dvadesetak projekata (prethodna dva filma Hellboy, 300, Sin City, The Mask, …).

Inspirisani uspehom Marvel Studios i univerzumom superheroja koji su stvorili Dark Horse je rešio da stvori svoj univerzum superheroja i prvi u nizu filmova trebao je da bude Hellboy. Prethodni filmovi Hellboy (2004) i Hellboy II: Golden Army (2008) kao izuzetno primljeni od strane publike trebali su da budu temelj novog univezuma.

Međutim, umesto Guillermo del Toro-a koji je napisao scenario i režirao prethodna dva filma, ovog puta za scenaristu je izabran Andrew Cosby koji je scenario napisao uz pomoć kreatora Hellboy stripa Mike Mignola, a za režisera je odabran Neil Marshall. Nakon svoja četiri prilično uspešna filma Dog Soldiers (2002), The Descent (2005), Doomsday (2008) i Centurion (2010) koje je potpisao i kao režiser i kao scenarista Neil Marshall je radio na samo par epizoda u serijama i Hellboy za njega predstavlja povratak na „veliko platno“. Dakle, dok se za Neil Marshall-a može reći da ima znanja i iskustva da radi na ovakvom projektu za Andrew Cosby-a se tako nešto ne može reći jer se kao scenarista pre Hellboy-a oprobao samo u dve serije Haunted i Eureka.

Iako je film u startu zamišljen kao nastavak prethodnog Hellboy II: Golden Army (2008) nakon odbijanja Ron Perlman-a da se ponovo pojavi u ulozi Hellboya (zbog smene del Tora) i odabira David Harbour-a za glavnog glumca ceo projekat je pretvoren u reboot (ponovno stvaranje izmišljenog univerzuma). Za neiskusnog scenaristu poput Andrew Cosby-a stvaranje novog univerzuma se ispostavilo kao nemoguć zadatak. Ideja o ponovnom buđenju sila zla već je korišćena u drugom nastavku i dodavanje u priču Kralja Artura i ekskalibura kao ultimativnog oružja protiv besmrtne veštice Numue (Milla Jovovich) nije donelo ništa novo. Nesposobnost scenariste da razvije priču iz osnovne ideje da je Hellboy po ženskoj liniji prvi muški naslednik Kralja Artura još od Morderda (Arturov sin sa polusestrom Morgan Le Fay) i nosilac prava na ekskalibur donela nam je bućkuriš u kome su svoje mesto našli i engleska tajna organizacija za ubijanje divova, divovi, Baba Jaga… gomila likova koji bespotrebno unose „šum“ u glavnu priču. Posebno besmislenom se čini uvodna „priča“ gde Hellboy pokušava da vrati prijatelja iz agencije (B.P.R.D.), a ispostalja se da je on postao krilato čudovište koje Hellboy eliminiše, kao i uvek, lako, brutalno i uz puno krvi (iako to nije želeo).

Nedostatak inventivnosti kod scenariste se ogleda i u odabiru pomagača Hellboy-a. Dok u prva dva filma imamo potpuno definisane likove Abe Sapien i Liz Sherman scenarista nam nudi Alice Monaghan (Sasha lane) i majora Ben Daimio (Daniel Dae Kim). Alice Monaghan je kao bebu spasio od vila Hellboy tako što je otkrio da je Gruagah podmetnut umesto nje. Alice zahvaljujući kratkom boravku sa vilama je zadržala neke njihove sposobnosti koje, po oprobanom Holivudskom klišeu, otkriva tokom filma. Major Men Daimio ukoliko je u opasnosti postaje jaguar men. Iz straha jer nije u stanju u potpunosti da kontroliše postupke jaguara uzima serum da bi spečio preobražaj (deluje već viđeno, hm…. , da li je neko pomenuo Hulka).

Da nevolja bude veća prema rangiranju Motion Picture Association of America (MPAA) film je klasifikovan pod oznakom R koja označava da mlađi od 17 godina mogu da ga odgledaju samo uz pratnju roditelja. Prethodna dva filma o Hellboy-u su označena kao PG-13 što predstvlja oznaku za fimove koji sadrže scene koje nisu prikladne za decu ispod 13 godina. Producenti su očigledno bili inspirisani uspehom oba Deadpool filma koji su takođe klasifikovana sa oznakom R i želeli su da se obrate upravo toj publici. Problem je što je specifični humor Deadpool-a (Ryan Reynolds) dopreo do publike dok Hellboy ne uspeva da donese taj humor i na primer kada traži mint bombone nakon poljubca Baba Jage ne deluje prirodno već sterilno.

U svemu prethodno navedenom možemo naći delove odgovora zašto je film zaradio samo 40,8 miliona dolara iako je u njega uloženo 50 miliona dolara i označen je kao box-office bomb (oznaka za finansijski neuspešne filmove). Neuspeh ovog filma upotpunjuje podatak da su prethodna dva filma o Hellboy-u zbirno zaradila 259,7 milona dolara.

Film možda najbolje opisuje sažetak svih 200 kritika sa sajta Rottentomatoes: „Lišen imaginativnog talenta koji su činili prethodne Hellboy tako prijatnim, bezdušni restart (reboot) nam ukazuje da je Dante možda izostavio deseti krug iz svog Inferno-a“.

Hellboy je strip koji je zaslužio mnogo bolji film ali ne želim da budem previše grub poput sažetka sa Rottentomatoes-a. Ovo je prvi film u univerzumu koji se stvara i iz želje da prikažu šta sve taj univerzum donosi kreatori filma su ubacili previše „sastojaka“. Želim da verujem da će naredni filmovi biti sa mnogo boljim scenarijom i boljim vizuelnim efektima.

Na sajtu fandom.com u odeljku Hellboy wiki možete naći dodatne informacije o likovima iz stripa.

Ocena 40/100

Vladimir Radonjić