Hristov venac (Passiflora caerulea)

Postoji mnogo vrsta pasiflora, a sve potiču iz Južne Amerike. Passiflora caerulea je jedina koja se gaji u stanu. To je u stvari biljka za staklenik ili zastakljene verande, gde se lako može postići potrebna vlažnost vazduha.

Narodni naziv Hristov venac dali su joj misionari koji su je pronašli u tropskoj Južnoj Americi u 18. veku. Smatrali su da cvet odslikava raspeće: pet prašnika predstavljaju pet Hristovih rana na krstu, trodelni tučak tri eksera, a cvetište stub krsta. Resasti venčići su kruna od trnja, a deset latica predstavljaju deset apostola, osim Petra i Jude.

Brzorastuća zimzelena ili poluzimzelena puzavica. Ima bele cvetove sa plavo ili ljubičasto obojenim prašnicima.Ponekad se sreću ružičaste i crvene vrste.  Cvetovi su kratkog veka i svaki traje oko 24 sata, ali zato cveta tokom celog leta. Može da naraste do 3m u dužinu. Proizvodi okrugle, mesnate, jestive plodove koji postaju žuti ili narandžasti kada su zreli. Listovi biljke su prstasto deljeni.

U sunčanim područjima bez mraza može da se uzgaja napolju pored zaštićenog zida. Potrebno mu je osunčano ili delimično zasenjeno mesto i plodno, ocedno zemljište. Zahteva obilno zalivanje u fazi punog rasta. Izdancima je potrebna podloga oko koje se uvijaju. Može se prorediti ili skratiti u proleće. Ako se uzgaja unutra, zimi je držite na temperaturi od 5°C da bi biljka mirovala. Ne odgovara joj topao i suv vazduh. Ako je leti unutra pri uobičajenoj sobnoj temperaturi, sobu dobro provetravajte. Ne odgovara joj temperatura iznad 21°C. Potrebno joj je orošavanje ujutru i uveče ako je temperatura iznad 14°C. U periodu rasta joj je potrebno često prihranjivanje. Razmnožava se semenom u proleće ili poluzrelim reznicama u leto. Napravite reznice dugačke oko 15cm. Zasadite u male saksije sa ½ peska i ½ komposta pri temperaturi oko 20°C i stalno ih prskajte dok ne poteraju nove izdanke.