Ivana Živić – Elitno slikarstvo

Slike koje odišu luksuzom interijera, sjajnom arhitekturom, maštovitim dizajnom, preplavljene vodom i jednom devojkom, su već prepoznatljiva serija slika Ivane Živić pod nazivom “Sobe od vode”.

Na savršeno oslikanim platnima, prikazan je urban, vodom preplavljen svet, koji nas vodi u osećaj potpune prepuštenosti, sebi i svojim emocijama. Najbliži efekat koji imamo posmatrajući dela umetnice je osećaj bestežinskog stanja i potpune opuštenosti. Kao da su prikazani Najbezbrižniji dani, na samom početku života, dok smo bili tek samo ideja postojanja…  Bezbrižnost ili strah, strah od samoće ili je u pitanju prikaz Ljubavi koja podari krila i govori da je zauvek proleće, dok leti zatvorenih očiju… efekat i utisak slika je u oku posmatrača.

Emocije koje izazivaju slike Ivane Živić isprepletane su individualno, za svakog pojedinca postoji njemu jedinstveni osećaj koji se pred ovim platnima probudi.

Tehnika izrade slika koje je Ivana podarila ovom svetu, je ulje na platnu. Kako umetnica govori, taj spoj se je vremenom pokazao kao najtrajniji i najkvalitetniji. Način izrade slika koji primenjuje je sličan onom koji se koristi za izradu ikona u vizantijskoj tradiciji. Stil Savremenog nadrealizma umetnica dovodi do savršenstva.

Ivana Živić Rođena  je 1979.godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

Diplomirala je 2004. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Magistrirala  je 2008. godine na  istom fakultetu, odsek slikarstvo. Član je ULUSA od 2006. godine.

O kvalitetu umetnice govori bezbroj izložbi i veliki broj nagrada;

Nagrade

  • 2016 Nagrada za crtež iz fondacije “Vladimir Veličković,
  • 2014 – Viner Štediše, kolekcija savremene umetnosti,
  • 2012  -Finalista za nagradu za crtež iz fonda ‚‚Vladimir Veličković“
  • 2011  -Mangelesova nagrada za produkciju rada, Beograd
  • 2009  -Pohvala Drugog bijenala crteža u Pančevu
  • 2005  -Metro cach and cerry nagrada za učešće u  kalendaru
  • Nagrada profesoru za kolekciju radova ,,22 PČESA’’, jun 2008
  • 2004-2007- stipendija fondacije za  razvoj umetničkog i naučnog podmlatka

Više o umetnici i njenom stvaralaštvu možete pogledati na Zvaničnoj stranici.

Tekst; Alma