Kefalonija, kraljica Jonskog mora

Autor: Dr Dragana Tomićević – Gavrilović

Plavetnilo Jonskog mora, njegovu moć, mirisi i najlepše zalaske sunca doživećete upravao najintezivnije na ostrvu Kefalonija.

Možda što je moj omiljeni pisac, Lorens Darel, upravo na njemu pisao Aleksandrijski kvartet ili zato što je na njemu sniman film Mandolina kapetana Korelija, potakla me je da prvi put kročim na ovo ostrvo. Opskrbljena sa malo informacija u nadi da ću ga otkrivati onako usput, malo po malo, od lokalnog stanovništva i naravno sveznalice Googla. I to je bio pun pogodak! Ali čak ni tri letovanja od po 15 dana nisu dovoljna da se ostrvo u potpunosti istraži i dožive sve njegove lepote u punoj raskoši i lepoti.

Kefalonija je najveće ostrvo iz grupe Jonskih ostrva, veruje se da je ime dobila po mitskoj figure Kefalusu, tačnije prema izgledu ostrva pa se i naziva “ostrvo sa glavom”.

Ostrvo je dugačko 50km, a široko 30km, ukupne površine oko 900km². Obala je duga i razuđena. Na jugozapadnoj obali nalazi se zaliv koji duboko zalazi u ostrvo i deli ga na veći – istočni deo i manji –zapadni deo. Glavni grad je Argostoli, a na ostrvu živi preko 40.000 stanovnika.  Drugi grad po veličini je Liksuri i upravo u ta dva grada živi 2/3 ukupnog stanovništva .

Putovanje autom Kefalonijom u slučaju naše porodice potraje dva dana. Usput spavamo u kontinentalnom delu Grčke. Moja preporuka je Kalampaka, pa jutarnji obilazak jednog od manastira na Meteorima ili Janjina odakle se brže stiže na Lefkadu i kupanje do polaska popodnevnog trajakta iz Nidrija za Fiskardo.

Sve u svemu od Beograda do Lefkade ima oko 1000 km, uglavnom autoputa, putarine se naplaćaju i to isključivo kešom, Zanimljivost je i podvodni tunel, koji se takođe naplaćuje. Sa kopnenog dela na Lefkadu se prelazi preko malenog mosta koji se spušta i podiže u vremenskim intervalima. Odmah na par kilometara je luka odakle kreće trajakt za Fiskardo, najseverniji gradić na Kefaloniji. Posle velikog zemljotresa 2014. godine, jedino se odavde može ići. Trajakt ide 2 puta dnevno u predsezoni i tri puta dnevno u sezoni. Moj savet je kupiti karte online. Cene i vreme polaska možete pogledati na sajtu kompanije „Ionion Pelagos Lines“, u proseku su oko 40 evra za auto i 9 evra po putniku u jednom pravcu.

Odabir za smeštaj na Kefaloniji je raznolik, od hotela sa 5 zvezdica i all-inclusive varijantom , preko vila do skromnih apartmana, za svačiji džep. Lično preferiramo mir, izbegavamo gužvu, a smešaj smo našli van klasičnih turističkih mesta. Naš odabir je plaža Xi, kompleks od 5 kućica sa bazenom i igralištem za decu. Cena ovog apartmana sa dve odvojene spavaće sobe, odlično snabdevenom kuhinjom,  dobrim WI-FI-jem i velikim kupatilom je 70 evra po danu. Apartmani se čiste svaki dan i od divnih domaćina dobijete svakodnevno neko voće ili povrće koje oni sami uzgajaju.  Do plaže je pet minuta hoda, ali ako hoćete zabavu ili želite u nabavku morate voziti autom 5-6 km do gradića Lixuri. Ako krenete tim putem od plaže Xi, na pola puta vam je jedan veći supermarket, koji je dobro snabdeven.

Plaža Xi je peskovita, sa neobičnom crvenom bojom, u čijoj pozadini se nalazi peščani sediment, bogat lekovitom glinom, pune minerala i algi, koje kada se nakvase i premažu preko kože imaju snažno lekovito dejstvo na oboljenja kože i lokomotornog sistema, pa mnogi Grci dolaze na ovu plažu isključivo zbog terapije „glinom“. Ova plaža je idealna za porodice sa malom decom, ima dugi hod plitke vode, zanimljivu igraonicu na vodi sa trambolinama, a kuriozitet je da bar i restoran na plaži drži  Srpkinja Ana iz Loznice, koja je udata za Grka.

Sa ove pozicije možete obići nekoliko najlepših i najčuvenijih plaža Kefalonije, kao i manastire i dva preslatka  gradića.

Mirtos plaža, lepotica je Jonskog, ali i svetskih mora. Zastanite pre spuštanja strmim, krivudavim putem i uživajte u fascinantom prizoru. More je nestvarnog kolorita, vizantijsko plave boje. Prekrivena je finim, belim kamenčićima, a na njenom kraju nalazi se i mala pećina koja je još jedna atrakcija ionako prelepe plaže. Posle zemljotresa nije oporavljena njena infrastruktura, pa nema ni kafića, ni ležaljki. Skoro ništa osim svoje nestvarne lepote. Tako kada krenete ponesite suncobran, vodu i grickalice.

Usput interesantno mesto za posetu je manastir Kipouria, poznat i kao „veranda Jonskog mora“. Nalazi se na zapadnoj strani poluostrva, na litici iznad mora i deluje kao da je baš tu kraj sveta.


Plaža Petani je u blizini mesta Lixuri i bilo je lako do nje stići od našeg smeštaja. Prekrivena je sitnim šljunkom, a ima krupno kamenje u vodi. Na plaži su česti vetrovi, pa je dobra za surf i zaljubljenike u talase. Na plaži postoji restoran, kafe i ležaljke. Takođe je prelepo sačekati kraj dana i paralaksu, pa uživati u zaranjanju sunca u more na horizontu.

Assos, mali zaliv sa dve plaže i na obe se nalazi šljunak i kamen sa malo peska. Zaliv okružuju kućice i restorani živopisnih boja, divno rastinje i cveće. U restoranima su nešto više cene, ali imate veći izbor taverni i prodavnica. Voda je kristalno čista. Preporuka je da posetite gradić kada putujete od ili do Fiskarda, najluksuznijeg gradića na ostrvu.

Fiskardo je očaravajuće ribarsko selo koje je sačuvalo svoj karakterističan izgled, jer je, srećom, bilo daleko od epicentra zemljotresa. Najživopisnija je luka sa uticajem venecijanskog stila u kojoj se zajedno ljuljuškaju na talasima stari drveni čamci i najsavremenije jahte. I ne slučajno, Fiskardo spada u pet najfrekventnijih destinacija Grčke, zajedno sa Atinom, Mikonosom ili Santorinijem. U njemu se gotovo uvek mogu sresti zvezde Holivuda, članovi kraljevskih kuća i ličnosti sa estrade i naravno umetnici Srbi. Iz Fiskarda se lako može stići do obližnjeg ostrva Skorpios, privatnog poseda naslednika porodice Onazis. Nedaleko od grada su čiste šljunkovite plaže, a iz odličnih gradskih restorana može se videti i susedno ostrvo Itaka.


Ono kada od malih nogu privlačiš pažnju i popularnost.

Nedaleko od Argostolija, glavnog grada, udaljen samo 13 km, nalazi se manastir Svetog Gerasima, čudotvorca i zaštitnika Kefalonije. Rođen 1506. godine u aristokkratskoj vizantijskoj porodici, zamonašio se na Svetoj gori, a rukopoložen za sveštenika u Jerusalemu. U svojoj 49. godini dolazi na Kefaloniju, živi kao pustinjak u pećini iznad Argostolija, gde kasnije u planinskoj oblasti počinje gradnju manastira. Gerasim je poznat kao iscelitelj posednutih demonima. U crkvi u okviru manastira nalaze se njegove svete mošti koje se mogu videti 16. avgusta i 20. oktobra. Oko manastira i crkve nalaze se zasađeni visoki grmovi sa sitnim cvetovima koji božanstveno mirišu, tj. svuda je utisak da je ovo jedno veoma mirisno ostrvo.

Posetili smo ga jedne godine na Vidovdan, upalismo sveće za naše pretke junake.

Antisamos, plaža zbog koje bih se uvek vraćala na Kefaloniju, čiji sam veliki zaljubljenik. Prekrivena je sitnim šljunkom, a šuma se praktično spušta do mora, te je ono izrazito smaragdne boje. Kratak plićak kao ulaz i onda divna dubina sa prozirnošću kristala, a u vodi milion ribica koje vam se motaju oko tela. Plaža je postala planetarno poznata posle filma „Mandolina kapetana Korelija“, ljubavnih scena između Nikolasa Kejdža i Penelope Kruz. Od praktičnih uputstava, plaža ima veliki parking koji se ne naplaćuje, kao i ležaljke koje koristite uz naručeno piće. Poseduje par kafe restorana i sve u svemu ima sve potrebno i najzahtevnijem turisti (čak i dobar wi-fi).

Antisamos se nalazi u blizini mesta Sami, odakle kreću rani jutarnji brodovi na obližnju Itaku, a ima i divnih restorančića sa izuzetnom domaćom kuhinjom koja je dosta pod uticajem italijanske kuhinje.

Plaža i mestašce Skala, predstavljaju klasično grčko turističko mesto: mali hoteli, dosta restorana, zabave za mlade i jedna od najdužih plaža na ostrvu – dugačka preko 5 km,  široka i prekrivena finim sitnim peskom. Poseduje i prirodnu hladovinu jer se na njenim obodima nalaze borovi. Ima dosta prostora i za postavljanje sopstvenih suncobrana, pa i u špicu sezone na njoj nikada ne osetite gužvu.

Mesto Lassi se nalazi  na 2 km od glavnog grada Argostolija i prvo je letovalište koje se razvilo u svrhe turizma. To je odličan spoj, jer Argostoli nema plažu, a Lasi nema onaj pravi urbani centar sa prodavnicama, ali zato ima dve prelepe plaže. Do Argostolija se taksijem ili autom stiže za 5 minuta i zato je veoma popularno i za Grke, a ne samo strance. Lasi se prostire dužinom glavne obale više od kilometar i po i na tom putu se nalaze taverne, prodavnice, barovi, noćni klubovi. Preporučujem ga za odabir mlađoj populaciji.

Glavna plaža Lasija je Makris Gialos, duga peščana plaža, okružena borovom šumom, sa prelepim kristalno čistim morem. Odlično je opremljena u svakom smislu: sjajan beach bar, suncobrani, ležaljke, ležaljke sa baldahinom, dosta sadržaja na plaži i sportskih aktivnosti. Cene ležaljki su oko 10 evra (2 ležaljke i suncobran) i opet dobar wi-fi.

Pored Makris Gialosa u Lasiju se nalazi idealna plaža za mališane, Platis Gialos. Ona nije naročito dugačka, ali je veoma široka i ima nekoliko kafića i mogućnost iznajmljivanja ležaljki.

Argostoli, glavni grad i  najveći grad Kefalonije. Tamo možete da idete u shopping, dobro da jedete jer ima veliki izbor restorana i kafića, posetite kako arheološki tako I druge muzeje. Duž obale nalazi se prelepo šetalište gde možete uveče da sednete i gledate u prelepo zvezdano nebo. Možete da posetite i pravoslavnu grčku crkvu u centru grada, nalazi se u samoj pešačkoj zoni. U Argostoliju se nalazi i prelepi Drapano most koji su sagradili Englezi, a koji spaja dve obale. Ne tako kratak, ali vrlo interesantan doživljaj za prelazak. Ako poranite i uz malo sreće, duž obale na gradskim plažama možete da sretnete i gospođe kornjače.

Sa naše pozicije najlakše je stići trajaktom iz Liksurija koji saobraća na svakih pola sata, ili ići autom malo malo duže oko zaliva.

Kunapetra, selo i divlja plaža sa zanimljivom obalom. Naslanja se na plažu Xi.

Plaža 300 stepenika, bez ikakve infrastrukture, veoma teškog prilaza, posebno posle zemljotresa. Mi smo na njoj bili 2012, tada smo se spustili i popeli stepenicama. Nakon zemlljotresa prilaz je moguć samo brodićima. Po strukturi slična Mirtos plaži, ništa manje lepote je ne krasi.

Pored plaža, Kefalonija je bogata i pećinama , najznačajnje su Drogarati i Melisani.

Na putu ka Samiu nalazi se Drogarati pećina. Ako ste zimogrožljivi obavezno ponesite nešto da se ogrnete jer je temperatura u pećini 18°C. Ono na šta treba da se pripremite je i 200 stepenika – 100 do prve pećinske dvorane i 100 stepenika do druge dvorane. Jedan od lepših događaja je i obilazak pećine i jezera Melissani. Jezero nestvarnih boja – negde plave, negde zelene boje. Od 1953. godine, posle velikog zemljotresa koji je pogodio Kefaloniju, Melissani jezero je prestalo da bude i pećina. Krov se obrušio, odnosno zemlja u gornjem sloju pećine se survala, pa tako iznad samog jezera postoji otvor. Tako jezero Melissani u letnjim danima obasjava i jaka sunčeva svetlost.

Lurdata i Trapezaki plaže se nalaze na jugozapadnoj obali Kefalonije. Nalaze se na pola puta od Argostolija do Skale. Dosta su mirnije i sa manje gužve  od ostalih plaža, ali ne baš sasvim puste. Do njih je jdnostavno stići autom, imaju parkinge, kao i taverne i ležaljke na plažama. Još jedan Srbin drži beach-bar baš na Trapezaki plaži. Odlične su za decu, imaju plićak, tako da ih bez brige možete pustiti u vodu.

I mogla bih vam pisati o plažama još stranica i stranica, ali potrebno je da i sami nešto otkrijete, istražite i doživite.

Rekla bih vam još koju reč o hrani na Kefaloniji. Hrana je u znaku sira, vina , meda i maslina, naravno kao i svuda u Grčkoj. Osvrnula bih se i na vinariju Robola, nalazi se na samo 500 m od manastira Sv. Gerasima. To je i najpoznatija vinarija sa Kefalonije, brend Kefalonije.

Na Kefaloniji je glavni specijalitet pita sa mesom.  Zatim jagnjeće i jareće pečenje. U domaćoj kuhinji imate jela poput zečijeg paprikaša, kajgane sa paradajizem, posoljena i zabiberena supa od pasulja, hleb sa maslinovim uljem i origanom, jela od hobotnice i naravno svuda sveže ribe sa roštilja. A od slatkiša, pita sa bademima, kolači sa anisom i medom, odličan ratluk.

Naša porodica Gavrilović, uvek putuje tako što sama osmišlja, rezerviše i obilazi sve ono što nas lično zanima. Naravno letovanje na Kefaloniji imate u ponudi mnogih turističkih agencija u Srbiji. Imate mogućnost da otputujete avionom pa da iznajmite auto ili skuter. Sve opcije su moguće spram mogućnosti i želja. Naše prvo putovanje je bilo u godini kada su nam deca imala jednu i sedam godina. Svo četvoro je uživalo na ovom prelepom ostrvu.


Vidimo se uskoro.
Violeta G.

Prelepo.uzivala sam citajuci.

Bole

Savršeno napisan putopis…Obiluje potrebnim informacijama koje mogu da privuku i pomognu budućim posetiocima