Lisabon Grad iz snova

Potraga za gradom iz snova, svakako se završava u Lisabonu – gradu izuzetne autentičnosti, smeštenom nadomak ušća reke Tejo u Atlantski okean i divno zatalasanom na mnogobrojnim uzvišenjima. Vekovima star, a prepun života, šarenolik i romatničan, krcat umetnošću svake vrste. Čitav grad je galerija na otvorenom, prepuna slikovitih detalja, koji ne mogu promaći ni najnepažljivijem oku posmatrača. Sve u ovoj najjužnijoj evropskoj prestonici odiše izuzetnom lepotom i raznovrsnošću. Čini se da Lisabon ne pripada ostatku Evrope. Za ostalim metropolama zaostaje samo po veličini, ali to uspešno pretvara u svoju prednost. Sve znamenitosti se nalze na udaljenosti koja se može preći i bez korišćenje gradskog prevoza.
Nasuprot uverenju da spada u skupe evropske destinacije, Lisabon nudi toliko toga za sasvim malo para. Čak se smeštaj u vrlo pristojnim i nadasve čistim apartmanima, može naći u samom centru, po vrlo pristupačnoj ceni.

Prvo što će prigliti i fascinirati nove posetioce, jesu kaldrmisani trotoari sačinjeni od najrazličitijih mozaika, tzv caclacada. Svaki od ovih fascinantnih mozaika ima svoju priču, i drži pogled prikovanim za ulicu, dok okolne građevine ukrašene ažulejo pločicama, svaka u svom potpuno drugačijem dezenu, čekaju da budu otkrivene. Prizor koji preplavljuje vaša čula i tera posetioce da zastanu i polako upijaju tu nagomilanu umetničku raznolikost i lepotu. Preterana količina umetničkih dela na jednom mestu, treba joj pronaći mesta za skladištenje. Portugalci su jako kreativan narod. Oni su udahnuli dušu i zidovima starih kuća, stubovima, nadvožnjacima i gelenderima, oslikavajući ih vrlo maštovito.

Lisabonska oblast Alfama je stari deo grada sa svojim lavirintom uličica, skrivenim dvorištima i zakrivljenim starim tramavajskim šinama, malim originalnim prodavnicama, divno popoločanim zgradama, udobnim tavernama ispunjenim tihim razgovorima i mirisima sardela i raznovrsnih morskih plodova na žaru. To je čarobno mesto u kome se gubi svaki osećaj za pravac i uranja u dušu grada. Sve to prate tužni ritmovi fada koje povetarac raznosi duž krivudavih uličica. Okrenete li krug, ugledaćete strme krovove koji vode do blistavog Teja, čije vode umivaju ovu, po svemu jedinstvenu, prestonicu. Za obilazak Alafame nisu neophodne mape. Šetnjom kroz ovu oblast doživlajava se nekadašnji Lisabon. Deca u dresovima nacionalnih boja igraju fudbal na ulicama, veš se suši na balkonima šarenih zgrada, stariji ljudi igraju šah na ulicama, i baš kad pomislite da ste se potpuno izgubili, ponovo vas očara neka mala ulica daleko od turističkih gužvi. U Alfami se nalazi i dvorac grada “Sao Jorge” s kojeg se pruža predivni pogled na grad. Obilazak dvorca košta 15 eura za dvoje.

Cela Alfama odiše nostalgijom, igra se bojama, peva sa fadistima. Na nevelikom prostoru su i zidine zamka, i slepi sokaci, kao i vidikovci sa sirokim pogledom na Tezo, manastir sa imenom sveca zastitnika grada, Panteon i žuti tramvaj, turisti, kaldrma i ažulejosi. Vožnja žutim tramvajem, po uzanim krivudavim šinama predstavlja jedan od najlepših doživljaja u Lisabonu. Čini se da stari tramvaj sa otvorenim prozorima koji imaju drvene okvire, juri uz, i niz brdovite uličice Alafame, jako čangrljajući i naginjući se čas na jednu, čas na drugu stranu. Pružena ruka kroz prozor, koja slika svu tu lepotu, je čest prizor, i u opasnosti je od tramvaja koji isto tako juri iz suprotnog smera. Srećom, i on pravi podjednaku buku i najavljuje svoj prolazak, pa turisti brzo pomeraju ruke sa foto aparatima. Isto tako, čini se da pruženom rukom kroz prozor tramvaja možete dohvatiti veš koji je prosrt izmedju baklona, jer su ulice jako uzane. Fantantičan doživljaj za koji treba odvojiti 2,90 eura, u slučaju da već niste ranije kupili kartu za više vožnji gradskim prevozom.

Belem, deo grada koji je prepun istorijskih spomenika koji govore o bogatoj prošlosti Portugalije u vreme velikih otkrića, svakako treba obići. Posle obilaska kule Torre de Belem, Spomenika otkrićima i Manastira Sv. Jeronima, u čijem sklopu je crkva u kojoj počiva Vasco de Gama, najbolji predah je u poslastičarnici Pasteis de Belem, u neposrednoj blizini manastira. U njoj se pravi kolač Pastel de Nata, po originalnom receptu monahinja iz starog vremena.

Najukusniji kolač za koji vredi čekati nekoliko minuta u redu. Iako se uvek čini da je red predug, sigurno se do omiljenog slatkiša stiže za samo nekoliko minuta. Nikako ne odustajati, posebno ako ste ljubitelj kremastih slatkiša.

Baixa-Chiado je srce Lisabona, U većem delu je pešačka zona. Ukoliko do tog dela dolazite metroom, postoji upravo stanica sa tim nazivom, tako da je teško pogrešiti, a u blizini je i metro stanica Rosio. U krugu od jednog kilometra nalazi se veliki broj trgova prepunih turista, gde sigurno svako brzo pronađe neki „svoj“, najlepši. Mnogo toga vredi posetiti u ovom delu grada. Možete se voziti liftom od kovanog gvožđa – Elevador Santa Justa i tako izaći na lep vidikovac, uživati u pogledu sa vrha  Arco da Rua Augusta – Trijumfalne kapije iz ulice Augusta, šetati najvećom avenijom Rua da Augusta, ručati na trgu Rossio, šopingovati na prelepom bulevaru sa drvoredima – Avenida da Liberdade.  U južnom delu ovog naselja, u blizini reke, nalazi se veliki broj lokacija za noćni provod.

Bairro Alto je deo grada koji postaje posebno živ tek u večernjim satima. Mnoštvo restorana i barova čini ovo mesto idealnim za večernje izlaske. Za dodatnu zabavu treba potražiti “Pink street” (Rua Nova do Carvalho) u kojoj se, takođe, nalaze barovi i klubovi. Naziv je dobila  po neobičnoj pink boji, kojom je ofarbana. U njoj tek posle ponoći postaje veoma živo.

Ne može se govoriti o Lisabonu, a da se ne spomene i ogroman, impozantan most Ponte 25 de Abril, izgrađen 1966. godine, koji vodi do spomenika Cristo Rei, koji predstavlja umanjenu verziju Isusove statue iz Ria. Odatle se pruža mogućnost pogleda na ušće reke Tejo u Atlantski okean. Lisabon je grad koji vam se, posle prvog susreta, neosetno uvlači pod kožu i boji snove. Grad sa dušom u kome se svako oseća dobrodošlim, i u kome se svi pozivaju da pesmom i plesom ulepšaju svakodnevne ulične koncerte. Grad koji se voli svim srcem i u koji se ponovo vraća.

Autor Teksta Snežana M.