Mračnija nijansa magije

Autor: Viktorija Švab

Viktorija Elizabet Švab(1987 – ) je američka autorka dvadesetak romana fantastike. Neki od njih su namenjeni mlađoj populaciji a neki odraslima. Svi romani su visoko ocenjeni od strane i publike i kritike, a za jedan je potpisan ugovor o ekranizaciji. Kod nas njene knjige objavljuje Publik Praktikum, a osim ove, objavljena je i duologija Smrtonosna pesma i Naš mračni duet.

Radnja romana Mračnija nijansa magije smeštena je u London, u rane 1800-te. Samo što ne postoji samo jedan London, već četiri koji dele isto ime i geografsku lokaciju u različitim ravnima postojanja. Kel je jedan od poslednjih Antarija, magova sa sposobnošću da putuju između svetova. Da bi ih razlikovao, on ih naziva Sivi, Beli, Crveni i Crni London, ili, kako je slikovito opisano: ˝Dosadni London, Kelov London, Jezivi London i Mrtvi London.˝ Ranije su svi mogli da putuju između svetova kroz kapije, ali kada je Crni London pao, progutan od strane sopstvene magije, ostali su odlučili da ga odseku i zapreče sve kapije, sa neočekivanim posledicama. Svi predmeti iz Crnog Londona koji su se zatekli u drugim svetovima uništeni su, ali kada se moćni artefakt ponovo pojavi, njegov uticaj počinje da se širi kao zaraza. Kada Kel pokuša da popravi stvari, prinuđen je da beži iz svog Crvenog Londona u Sivi London, gde se susreće sa Lajlom, devojkom koja želi da postane pirat. Lajla mu pruža neočekivanu pomoć i prisiljava ga da je povede sa sobom, ali vrlo brzo se pokazuje da u svim svetovima mogu da veruju jedino sebi.

Magijski sistem je zanimljiv, a paralelni svetovi su veoma životni, svaki sa svojim različitim nivoima magije, i prikazani su veoma dobro. Glavni likovi su kompleksni, a priča se odvija dosta brzo. Zahvaljujući stilu pisanja, knjiga je veoma čitljiva i primamljiva za ljubitelje fantastičnih avantura. Postoje još dva nastavka, za koje se nadamo da će ubrzo biti prevedeni.