Shazam! (2019)

Istorija ovog superheroja datira još iz 1939. godine kada je pod nazivom Captain Marvel stvoren od strane C.C. Beck (crtež) i Bili Parker (pisac). Strip u kojem dečak Billy Batson izgovaranjem čarobne reči „SHAZAM!“ (akronim od Solomon (mudrost), Hercules (snaga), Atlas (izdržljivost), Zeus (moć), Achilles (hrabrost) i Mercury (brzina)) postaje superheroj objavljivao je Fawcett Comics i ubrzo je postao najprodavaniji strip pretekavši čak i Supermena. Tako veliki uspeh kod publike naveo je Fawcett da proširi likove sa Marvel familijom koju su činili Mary Marvel i Captain Marvel junior koji su delili moći sa Captan Marvel-om.

Međutim, takav uspeh Captain Marvel-a je prinudio Nacional Comics Publication (kasnije promenio ime u Detective Comics, odnosno DC Comics) da pokrene tužbu protiv Fawcett-a zbog kršenja autorskih prava jer je Captain Marvel imao gotovo iste sposobnosti kao i Superman. Sudski proces trajao je 12 godina i epilog je da Fawcett prekine sa izdavanjem ovog stripa 1953. godine. Strip se nije štampao do kraja pedesetih i tokom šezdesetih. Godine 1967. Marvel Comics je licencirao ime da bi ga upotrebio u seriji stripova Marvel Super-Heroes. DC Comic je u više navrata pokušavao da „oživi“ ovog super-heroja, ali nije uspeo da ponovi uspeh koji je imao u izdanju Fawcett-a jer nije mogao lik da promoviše kao Captain Marvel zbog licence koju je imao Marvel Comics. Konačno 2011. godine Captain Marvel je preimenovan u „SHAZAM“.

Dodeljivanje reziserske palice David F. Sandberg-u je više nego čudno jer SHAZAM! pretenduje da bude porodični, zabavni, blokbaster film, a Sandberg pored desetak kratkih filmova, kao režiser može se pohavliti samo sa dva horor naslova Lights Out i Annabelle: Creation. Nedostak iskustva se ogleda u trapavom početku gde se javlja nepreciznosti u radnji. Prikaz dečaka koji sedi u automobilu u košulji i pletenom prsluku dok su otac i brat obučeni u skladu sa snegom koji ih okružuje možda može da se objasni željom reditelja da nam prikaže da je mladi Thaddeus Sivana pored mentalnog zlostavljanja trpeo i zanemarivanje od strane oca, ali kada otac izgubi kontrolu automobil se zaustavlja na raskrsnici ali tako da drugo vozilo ninakoji način ne može da ga udari bočno u vozačeva vrata, nakon udarca i tumbanja Tadeus ležeći na sedištu seže rukom za spale naočare, a već u sledećoj sceni on otkopčava pojas?!?

Šta tek reći za kostim SHAZAM-a. Pogledajte samo dve scene iz filma i obratite pažnju na  čizme koje nosi SHAZAM.

Ovakve nepreciznosti su možda i oprostive ali nemogućnost reditelja da uskladi karaktere Billy Batson-a kao dečaka (Asher Angel) i kao Shazam-a (Zachary Levi) je neoprostivo. Bili Batson je dečak koji u iskonskoj želji da pronađe majku prerano odrasta i stvara distancu prema svima koje upoznaje. Nasuprot njemu Bili superheroj (SHAZAM) obiluje detinjastim emocijama koje dečak Bili ne pokazuje. Asher Angel deluje mnogo prirodnije u ulozi malog Bilija jer je uspeo da izgradi lik dečaka koji postupa u skladu sa svojim godinama, dok Zachary Levi svojim grimasama i „veselom“ pojavom zabavlja publiku, kao da ima 10-11 godina i na ivici je da kompletan film baci u parodiju. Deluje kao da je Zachary Levi svoju glumu prilagodio Freddy Freeman-u (Jack Dylan Grazer), a ne liku iz koga potiče.

Film obiluje ikonografijom iz DC univerzuma. Pored majci koje nosi Freddy, Batman-ovog Batarang-a, metka koji se odbio od Supermena,  tu su i članci iz novina koji nas vraćaju na događaje iz prethodnih filmova o Supermenu, Wonder Woman, Aquaman-u, Batman-u. Poseban omaž Fawcett-u kao prvom izdavaču ovog stripa reditelj je ukazao postavljanjem ispisa na zidu školskog restorana – FAWCETT CENTRAL.

Kao i u svakom filmu sa tematikom superheroja, svrha postojanja se definiše kroz lik super zlikovca protiv koga policija nema rešenje. Granica između dobra i zla je jasno iscrtana, čak i kada SHAZAM natera ATM mašinu (bankomat) da izbacuje novac to ne deluje na gledaoca kao krađa već kao klinačka šala.

S’obzirom na značaj stripa u istoriji ove umetnosti, nekoliko neuspešnih pokušaja da se lik SHAZAM-a vrati u DC univerzum kroz strip, kao i najava nekoliko filmova (pre svega Black Adam – u naslovnoj ulozi najavljen je Dwayne Johnson) ovaj film je trebalo da bude temelj. Iako je film pre svega zahvaljujući fanovima DC univerzuma dobio jako dobre komentare mislim da ih nezaslužuje i da je gledaocima morao da ponudi bolju priču i pre svega bolju režiju.

Ako želite da pogledate film pun izvanrednih vizuelnih efekata i da akcija bude ta koja nosi film, a ne priča onda je ovo film za vas.

Ocena 55/100

Vladimir Radonjić