Spider-Man: Far From Home (2019)

Spider-Man je strip superheroj koga su osmislili Stan Lee i Steve Ditko i oslikava život Pitera Parkera kojeg nakon smrti roditelja odgajaju ujna Mej i ujak Ben. Za razliku od strip tinejdžera koji su uglavnom dobijali uloge pomoćnika poput Bucky-ja (Captain America) i Robin-a (Batman), Spider-Man dobija glavnu ulogu. Odrastanje u New York-u i način na koji se bori sa nemaštinom i problemima adolescencije čini ga bliskim čitaocima i uz mnoštvo pratećih likova i negativaca sa kojima se bori učinili su Spider-Man-a jednim od najčitanih strip junaka.

Iako je prva ekranizacija Spider-Man-a urađena još daleke 1969. godine, prvi film vredan pažnje je film Spider-Man (2002) koji je kao režiser potpisao Sem Raimi, a u ulozi Spider-Man-a našao se Tobey Maguire. Ogroman uspeh filma kako kod publike tako i na blagajnama (u film je uloženo 139 miliona $, a zaradio je skoro 822 miliona $) dao je „ulaznicu“ Sem Raimi-u da snimi još dva filma Spider-Man 2 (2004) i Spider-Man 3 (2007). Iako su filmovi postigli gotovo istovetan uspeh prvom planovi za četvrti nastavak su odbačeni jer Sem Raimi nije bio zadovoljan sa čak četiri verzije scenarija na kojima je radio sa različitim scenaristima. Ova trilogija će pored Kirsten Dunst u ulozi Mary Jane Watson ostati upamćena po brilijantnom J.K Simmons-u u ulozi J. Jonah Jameson-a glavnog urednika dnevnih novina „The Daily Bugle“.

Nakon kreativnog razmimoilaženja produkcije i Sem Raimi-a, Sony je odlučio da uradi reboot i režisersku palicu je ponudio Marc Webb-u, a za ulogu Spider-Man-a odabran je Andrew Garfield. U ovoj „postavi“ snimljena su dva filma The Amazing Spider-Man (2012) i The Amazing Spider-Man 2 (2014) koji pored dobrog finansijskog rezultata nisu uspeli da pridobiju publiku poput trilogije Sem Raimi-a.

Marvel studios je uspeo da postigne dogovor sa Sony pictures i da ubaci Spider-Man-a u svoj univerzum u filmu Captain America: Civil War (2016). Među mnoštvom kandidata za ulogu Spider-Man-a odabran je Tom Holland.

Spider-Man: Homecoming (2017) bio je prvi „samostalni“ film za Spider-Man-a u Marvel univerzumu, a nakon toga Tom Holland je „nosio“ pauka na grudima i u filmovima Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame.

Spider-Man: Far from Home (2019) je svojevrsan omaž super herojima koji su napustili Marvelov filmski univerzum u filmu Avengers: Endgame. Zbog tog jakog naslanjanja na priču koja je okončala jednu eru Marvelovog univerzuma film deluje na momente kao post priča Avengers: Endgame, a ne kao nastavak Spider-Man: Homecoming (2017).

Spider-Man: Homecoming (2017) i Spider-Man: Far from Home (2019) režirao je Jon Watts i uspeo je da filmovima o Spider-Man-u podari potpuno novu dimenziju jer umesto u crno svoje negativce „boji“ u više nijasi sive. U Spider-Man: Homecoming glavni negativac Vulture (Michael Keaton) postaje lopov i prodavac visoko tehološkog naoružanja jer mu državni moćnici nisu dozvolili da radi svoj posao raščišćavanja kojim je hranio svoju i porodice svojih radnika. Pravi šok za gledaoca nastaje kada na reči kritike Spider-Man-a da možda ne razume kako svet funkcioniše ali da razume da je pogrešno prodavati oružje kriminalcima, Adrian Toomes (Vulture) mu odgovara „Kako je tvoj drugar Stark (Tony) platio onaj toranj? Ili svoje igračke?“. Jon Watts je na ovaj vrlo kreativan način uspeo da uputi kritiku na račun savremenog društva u kome je bogatima dozvoljeno i ono o čemu oni koji to nisu ne mogu ni da sanjaju.

Sličnu stvar Jon Watts je ponovio u Spider-Man: Far from Home sa likom Quentin Beck-a/Mysterio (Jake Gyllenhaal) koji postaje negativac jer za svoj rad i kreativnost u kompaniji Stark nije dobio adekvatno priznanje već je od Tony Stark-a dobio nipodaštavanje i podsmeh. Cilj Quentin Beck-a nije da pokori svet i izazove uništenje, kakvim se obično prikazuju ciljevi negativaca, već želi priznanje za svoj rad. Za ispunjenje tog cilja podršku nalazi u takođe bivšim zaposlenima u Stark kompaniji čiji rad Tony Stark nije na adekvatan način poštovao. Dakle, Jon Watts je „bacio“ svetlo na nepravičan odnos poslodavca prema zaposlenom i učinio da Mysterio bude istovremeno simpatičan i odbojan.

Osnovna priča je klasična, tinejdžer nespreman i ne naviknut na pažnju medija želi na par dana da se oslobodi uloge zaštitnika sveta i polazi na školsko putovanje sa idejom da na vrhu Ajfelovog tornja iskaže svoja osećanja devojci MJ (Zendaya) u koju je potajno zaljubljen. Naravno, Nick Fury (Samuel L. Jackson) ima druge planove za njega.

Pored odlične glume Tom Holland-a, čini se da, Spider-Man Jon Watts-a nije uspeo da „zasija“ poput „kreacije“ Sem Raimi-a. U neku ruku je to i očekivano, jer Sem Raimi je svog Spider-Man-a gradio u sopstvenom univerzumu, dok je Jon Watts svog Spider-Man-a gradio kroz Marvelov univerzum koji je mnogo veći, a ponajviše zato što je do ovog filma lik Spider-Man bio na margini tog univerzuma.

OCENA: 75/100

Vladimir Radonjić