STAKLENI ZVUČNIK – SONY LSPX-S2

Sony-jeva Life Space UX serija proizvoda projektovana je da oplemeni prostor i stvori novo iskustvo transformišući životni prostor. Jedan od prvih predstavnika ove serije proizvoda bio je stakleni zvučnik LSPX-S1 koji je na CES 2019 dobio naslednika LSPX-S2.

LSPX-S2 poput prethodnika visoke tonove stvara pomoću Advanced Vertical Drive tehnologije koja pomoću tri aktuatora stvara vibracije na organskoj staklenoj cevi proizvodeći na taj način kristalno jasan zvuk koji se prostire 360°. Zahvaljujući velikoj površini staklena cev od organskog stakla je u mogućnosti da zvučno ispuni svaki kutak sobe u kojoj se nalazi. Za srednje tonove zadužen je zvučnik promera 35 mm, a za stvaranje čistih niskih tonova zadužena je pasivna membrana koja je ovog puta našla mesto na dnu baze (kod modela S1 se nalazi na kraju staklene cevi). Uprkos promenama specifikacija ukupne snaga od 11W i frekventni opseg od 60-40000 Hz su ostali isti.

LSPX-S2 je po dimenzijama nešto širi u osnovi i niži i dizajniran je da podseća na stare petrolejske lampe. Iako je utisak da je znatno kompaktniji od prethodnika S2 je sa masom od 1,1 kg teži od S1 modela. Dizajnerska ideja stvaranja iluzije petrolejske lampe ogleda se i u promeni izvora osvetljenja i sada S2 u 32 nivoa jačine svetla (putem aplikacije za mobilni telefon) pokušava da simulira plamen, dok je S1 simulirao izgled starih sijalica. Da bi vizelni ugođaj sa LSPX-S2 bio potpun u prostoriji ne sme da ima previše svetla. Jako osvetljenje potpuno poništava efekat plamena i čini da S2 izgleda kao nespretna kombinacija prostog prenosnog zvučnika i epruvete, dok pri prigušenom svetlu treperenje LED svetla potpuno menja estetski doživljaj.

Pored bluetooth podržane su i WiFi, NFC i DLNA konekcije. Podržani su i Sony L Music Centar i Spotify Connect i reprodukcija u Hi-Res Audio kvalitetu (kvalitet zvuka na studijskom nivou – veći nego na CD-u). LSPX-S2 poseduje i 3,5 mm ulaz za priključivanje uređaja koji nemaju jednu od navedenih konekcija. USB-C konekcija je predviđena za punjenje baterije.

Podatak o kapacitetu baterije nije saopšten već je iznet podatak da S2 može da reprodukuje muziku oko 8 sati pri blutooth konekciji i maksimalnom osvetljenju. Model S1 je mogao da reprodukuje muziku samo 4 sata pri blutooth konekciji.

Da bi se dobila stereo zvučna slika LSPX-S2 moguće je povezati sa bilo kojim Sony prenosnim zvučnikom. Kvalitet zvuka zavisiće i od žanra i od prostora. Čini se da mu najviše “leži” meki džez i predivni ženski vokali jer je pri reprodukciji takve muzike do izražaja dolaze topli srednji tonovi. Prenosivost i kompaktnost omogućajavu precizno postavljanje zvučnika na mesto na kome će zvuk koji se prostire 360° doći do izražaja (npr. centar okruglog stola). Takođe, noćni ormarić može se smatrati idealnim mestom jer S2 ima ugrađen tajmer za spavanje.

Najavljena cena za LSPX-S2 od 700$ je nešto niža od cene sa kojom se pojavio prethodnik ali i dalje će za mnoge biti nedostižan. Nedostatak Apple AirPlay2 konekcije je neshvatljiv pogotovu što je Sony najavio podršku za ovaj standard za sve TV uređaje sa android operativnim sistemom. Za traženi novac može se kupiti mnogo toga što zvuči prodornije ili svetli snažnije i zato će LSPX-S2 kupiti samo oni koji cene prefinjen dizajn uređaja koji u isto vreme izgleda i zvuči izuzetno.

Vladimir Radonjić