Zov kukavice

Autor: Robert Galbrajt

Roman je objavljen 2013. Godine, a kao autor je naveden Robert Galbrajt, za šta se ubrzo ispostavilo da je pseudonim Dž. K. Rouling, autorke serijala o Hariju Poteru. Ona se odlučila da i nadalje objavljuje romane o detektivu Kormoranu Strajku pod ovim pseudonimom. Do sada su objavljena ukupno četiri romana u serijalu. Kod nas ih objavljuje izdavačka kuća EvroBook.

Kada manekenka Lula Landri pogine posle pada sa svog balkona, javnost i policija su uvereni da je u pitanju samoubistvo. Tri meseca posle toga, njen usvojeni brat angažuje privatnog detektiva Kormorana Strajka da istraži njenu smrt, tvrdeći da je posredi ubistvo. Strajk je školski drug njegovog tragično poginulog brata, i to je glavni razlog što se odlučio baš za njega. Sam Strajk je u velikim problemima, što finansijskim, što egzistencijalnim, što emotivnim, pošto je u dugovima, verenica ga je izbacila i primoran je da spava u kancelariji. Osim toga nosi protezu pošto je u Avganistanu izgubio deo noge kada je vozilo naletelo na minu. Pošto se i u vojsci bavio istragama, logičan korak je bio da otvori detektivsku agenciju. Agencija za zapošljavanje mu šalje Robin Elakot kao privremenu sekretaricu. Sveže verena gospođica Elakot se pokazuje kao sposobna i preduzimljiva, i nadasve zainteresovana za detektivski posao.

U romanu nema mnogo akcije, ali su likovi jako životni, čak i mrtva manekenka, koju upoznajemo kroz svedočenja ljudi koji su je poznavali i koji se pojavljuju kao svedoci u slučaju. Likovi su naizgled tipični sterotipi: detektiv sa finansijskim problemima, pomoćnica koju potcenjuju, lepotica koja se drogira, neumereno troši i posećuje klubove, problematični sadašnji/bivši/sadašnji momak, sumnjivi producenti, sponzoruše i homoseksualni modni kreatori… i naravno, policajci koji preziru privatne detektive. Iako prihvata slučaj samo kako bi popunio rupe na svom računu, Strajk biva sve uvereniji da je u pitanju ipak ubistvo…

Na osnovu knjiga je snimljena serija pod nazivom Strajk za britanski BBC, i počela sa prikazivanjem 2017. Kormorana Strajka glumi Tom Burke, a Robin Elakot je Holliday Granger. Žrtvu, Lulu Landri glumi Elarica Johnson. Prvu sezonu, koja pokriva događaje u Zovu kukavice režirao je Michael Keillor po scenariju Bena Richardsa.